Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felépítik-e Ócsát London mellé?

A válság természetesen nem csak Magyarországon viselte meg az ingatlanszektort, és az azt fűteni hivatott jelzálogpiacot, ám a 2008-as egyöntetű hatás után más-más forgatókönyvek szerint alakulnak a piacok egyes országokban.

Az általános válságrecept a következő: a hitelből finanszírozott ingatlanberuházások a hitelpiac kiszáradásával elmaradoznak. A bedőlő hitelek, illetve devizás hitelek esetén az árfolyamváltozás plusz terhet tesz a finanszírozók vállára, ami nyomást gyakorol az ingatlanárakra: a kereslet visszaesik az elmaradó friss hitelfelvételek miatt, a kényszerértékesítések új kínálatként jelentkeznek, és az általános hangulat miatt is egyre csökken a forgalom és az árszínvonal is.

TOVÁBB >>

0 Tovább

Amerikai vs. hagyományos – Melyik konyhatípust válasszuk?

Sokáig a lakáson belül határozottan elkülönültek a különböző funkciókat ellátó helyiségek, de a rendszerváltás után Magyarországon is elterjedtek a nappalival egybenyitott amerikai konyhák. Ha a kétezres években épített lakást vásárolunk, már nem is nagyon találkozhatunk olyan konyhával, amely nem ebben a formában épült. A gyors elterjedés ellenére nem mindenki szereti az amerikai konyhát. Mik az előnyei és mik a hátrányai?

Ha a lakás történelmi fejlődését megvizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a konyha mindig is a mindennapi élet egyik központi tere volt. Ez volt az első helyiség, amely elkülönült a lakás többi részétől, aminek a praktikusság mellett biztonsági okai is voltak: a főzéshez használt tűz veszélyes, és büdös is volt.
TOVÁBB >>

0 Tovább

Így adózz az ingatlan után – SZJA

szesen közeleg a személyi-jövedelemadó bevallásának határideje magánszemélyek számára. Május 21-ig kell benyújtani adóbevallásunkat az adóhatóság részére, vagyis éppen egy hét áll még rendelkezésünkre. Az nyomtatvány kitöltésekor figyelembe kell venni azt is, ha valakinek az ingatlan értékesítéséből vagy bérbeadásából van jövedelme. De pontosan mi után, és mennyit kell adóznunk?

Ingatlanértékesítés után abban az esetben kell adót fizetni, ha a lakást az elmúlt 5 évben vettük. Bár első hallásra bonyolultnak tűnik annak meghatározása, hogy mennyit kell fizetnünk, valójában egyszerűen kiszámolható. Az adóalap az egykori vételár és az eladási ár közötti különbség. Minél több idő telt el a vásárlás és az eladás között, annál kevesebbet kell fizetni. Egy éven belül még az teljes árkülönbözet után számolják az adót, 5 év elteltével azonban csak a különbség 30%-a lesz az adóalap.

TOVÁBB >>

0 Tovább

Nálatok laknak-e állatok?

A rég nem látott intenzitású szúnyoginvázió döbbenthet rá minket, hogy bár a tápláléklánc csúcsán trónolunk, sok kellemetlenséget tudnak még mindig okozni a piramisban lejjebb elhelyezkedő fajok is. Különösen igaz ez egy lakóház esetében, ahol még az sem feltétlen ment meg minket, ha bezárjuk az ajtót.

Az évszázadok folyamán sikerült a minket körülvevő élőlények egy részét akár domesztikálni, vagy kialakítani egy békés egymás mellett élést, rosszabb esetben kiirtottuk, vagy elkergettük őket. 

TOVÁBB >>

0 Tovább

Mi kellene a lakáshitelezés beindításához?

Továbbra is alacsony szinten van a lakáshitelezés, amely nagymértékben hozzájárul az ingatlanpiac válságához. Bár vannak bíztató jelek, az áttörés még várat magára. Vajon mire számítanak a szakértők 2013-ban? A Portfolio.hu Hitelezési konferenciáján jártunk.

A Portfolio.hu idén is megszervezte Hitelezés konferenciáját, amelyen a bankszektor, a hitelközvetítők és a szabályozó hatóságok képviselői a hitelezés aktuális kérdéseit vitatták meg. Aktualitásban pedig nem volt hiány: ahogy azt múlt heti bejegyzésünkben is írtuk, a lakáshitelezés rendkívül alacsony szinten maradt 2012-ben.

TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Lakásfókusz

blogavatar

Minden, ami a lakással, a lakhatással kapcsolatos: lakásvásárlás, lakáshitel, kilakoltatás, állami lakástámogatás, lakáspiac, lakásbiztosítás, lakásköltségek, lakásárverés, lakásállomány. Erről szól a Lakásfókusz blog, amely elemzések, hírösszefoglalók, vélemények, tanácsok formájában a lehető legtöbb szemszögből igyekszik feldolgozni a témát.

Utolsó kommentek