Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Erőre kap az ingatlanpiac?

Nincs új a nap alatt: továbbra sincs áttörés a hazai ingatlanpiacon. Ezt támasztja alá az OTP Jelzálogbank által készített Lakóingatlan Értéktérkép is. A forgalom inkább stagnál, mint növekszik, az árak pedig tovább csökkentek. A forgalom egyre nagyobb hányada zajlik Budapesten és a nagyobb városokban, vidéken viszont egyre eladhatatlanabbá válnak az lakások. Részben ez okozza, hogy a piac egyre inkább a lakások felé tolódik el a családi házakkal szemben.

Az OTP Jelzálogbank elemzése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisára épít, és a megvalósult ingatlanértékesítéseket veszi figyelembe. A most kiadott anyag a 2012-es forgalom alakulását vette górcső alá.

TOVÁBB >>

0 Tovább

Obamának sincs jobb ötlete az árfolyamgátnál?

Míg a hazai árfolyamgáttal és annak újbóli meghosszabbításával kapcsolatban itthon inkább a kritikus hangok jellemzőek – mondván az a stratégia hiányára utal – addig az USA-ban az újabb és újabb határidő-kitolásokat egy kényelmes kompromisszumként értékelik. Persze ez a két koncepció közötti különbségből is adódik.

A múlt héten megszavazták a magyar árfolyamgát rendszer határidejének kitolását, így 2017-ig marad idő, hogy kihasználjuk a rögzített árfolyammal való törlesztés, és a halasztott kamatkockázat kombinációjából álló konstrukciót.

Azonban az óceán túlpartján is hasonló témában történt bejelentés: az amerikaiak HAMP (Home Affordable Modification Program) névre hallgató adósmentő programjának is kitolták a határidejét.

 TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Így adózz az ingatlan vásárlásakor

A lakásvásárláskor a vételár mellett számos olyan költség jelentkezik, amellyel első körben sokan nem számolnak, holott komoly pluszkiadást is jelenthet. Ilyen a megvásárolt ingatlan után fizetendő illeték is, amely sokszázezres tétel is lehet. Az lakással kapcsolatos adózással foglalkozó sorozatunk következő elemeként a vásárláskor megfizetendő illetéket vizsgáljuk meg.

 TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Jön a kánikula? Árnyékolj!

Bár az elmúlt napok időjárása inkább őszi mintsem kora nyári hangulatot hozott, pár héten belül beköszönthet a kánikula. A nyári hőségben otthonunk is felmelegszik, ami sok kellemetlenséget és álmatlan éjszakát okozhat. Akkor is lehet enyhíteni a hőséget, ha nem akarunk költséges és nem túl környezetbarát légkondicionálót beszerezni. Érdemes már most felkészülni.

Az, hogy mennyire melegszik át a lakás nyáron, részben már az építéskor eldől, hiszen nem mindegy, hogy milyen építőanyagokat használunk, és milyen falvastagságot alkalmazunk. Nem véletlenül marad kellemesen hűvös a régi, vastag falú régi épületekben. Természetesen akkor sincs veszve a remény, ha otthonunk nem egy régi parasztházban lett kialakítva.

 TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Négy évet kell várni a felújítási programra?

Minél közelebb kerülünk 2014 tavaszához, annál intenzívebb a pártok egymásra licitálása. Miután az ellenzéki oldalon felmerült a lakások felújításának és energetikai korszerűsítésének kérdése, a kormánynak is lépnie kellett. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint egy több mint 2 millió családi ház korszerűsítését lehetővé tevő, EU-s finanszírozású program kezdődik. 2017-ben.

A probléma megoldása tehát a következő kormányra, sőt, még inkább az azt követőre marad. Holott mind ingatlanos, mind pénzügyes körökben egyre többen hangoztatják, hogy az egyik legsürgetőbb kérdés a hazai ingatlanállomány megújítása, és energetikai korszerűsítése lenne.

TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Lakásfókusz

blogavatar

Minden, ami a lakással, a lakhatással kapcsolatos: lakásvásárlás, lakáshitel, kilakoltatás, állami lakástámogatás, lakáspiac, lakásbiztosítás, lakásköltségek, lakásárverés, lakásállomány. Erről szól a Lakásfókusz blog, amely elemzések, hírösszefoglalók, vélemények, tanácsok formájában a lehető legtöbb szemszögből igyekszik feldolgozni a témát.

Utolsó kommentek