Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szocpol gyerek nélkül – Tudnivalók a megelőlegezett lakástámogatásról

Sok lakásvásárláson vagy építésen gondolkodót érdekel a lakásépítési támogatás, vagy más néven szocpol, amely a jelenleg hatályos kormányrendelet szerint csak új lakás építésére vagy vásárlására használható fel. A szocpol összegét alapvetően az épített/vásárolt lakás mérete illetve a már meglévő vagy vállalt gyerekszám határozza meg. A szocpol a tervezett gyerekek után is igényelhető, de aki így igényli a támogatást, szigorú feltételekkel találkozhat. Utánanéztünk, hogy mik ezek.  oldalon

A teljes cikket elolvashatod a lakásfókusz.hu oldalon

 

FELHÍVJUK KEDVES OLVASÓINK FIGYELMÉT, HOGY LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK ÚJ HELYEN, A LAKASFOKUSZ.HU OLDALON OLVASHATÓK.


1 Tovább

Lakáshitelezés takaréklángon

Az elmúlt 12 évben nagy mértékben átalakult a hazai lakáshitelezés, a válság hatására jelentősen visszaesett a lakosságnak nyújtott kölcsönök összege, és a KSH 2012-re vonatkozó adatai azt mutatják, hogy továbbra sincs érdemi változás ezen a téren. Az ingatlanszektor felpörgetéséhez azonban fontos lenne a kiszámítható és fenntartható lakáshitelezés beindítása. A  támogatott hitelek, a kamatok csökkenése, és a szocpol bővítése eredményezhet elmozdulást ezen a téren.

A lakáshitelek a 2000-es évek elején kezdtek el terjedni, amikor az első Orbán-kormány otthonteremtő programja keretében kedvező kamatozású, támogatott lakáshiteleket vezetett be. Ennek köszönhetően 2003-ban már közel 200 ezer lakáshitel-szerződést kötöttek összesen több mint 800 milliárd forintért, amely összegnek 90 százaléka támogatott hitel volt.

TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Változik a szocpol, de mikortól?

Mind a lakosság, mind az ingatlanos szakma bizakodva tekint a szocpol kibővítésére, és azt várja, hogy az serkentőleg hat az ingatlanszektorra. A folyamatosan csökkenő kamatok, a támogatott lakáshitelek, és a használt lakásokra is felhasználható félszocpol már valóban komoly segítséget jelenthetnek abban, hogy az évek óta visszatartott kereslet ismét megjelenjen a lakáspiacon. Továbbra sincsenek azonban hírek arról, hogy mikortól várható a lakásépítési támogatás módosított szabályainak életbe lépése.


  A teljes cikket elolvashatod a lakásfókusz.hu   oldalon.


FELHÍVJUK KEDVES OLVASÓINK FIGYELMÉT, HOGY LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK ÚJ HELYEN, A LAKASFOKUSZ.HU OLDALON OLVASHATÓK.


 

1 Tovább

Bérlakás vagy saját tulajdon - mi éri meg jobban?

Mivel Magyarországon európai viszonylatban rendkívül alacsony a bérlakások száma, az önkormányzati bérlakásokból pedig egyre kevesebb van, és rendkívül nehéz bejutni, annak, akinek nem áll rendelkezésre a kezdőtőke, két lehetőséggel élhet: Vagy a privát piacról bérel lakást, vagy belevág a vásárlásba egy hitellel. Kiszámoltuk, hogy melyikkel jár jobban.

A vizsgálathoz megnéztük az aktuális ingatlanhirdetésekben, mennyibe kerül egy kisebb (45m2), és egy közepes méretű (69m2) lakás vételára, és mennyibe kerül egy ezekhez hasonló adottságú lakás bérlése. Annak érdekében, hogy az árakat a méret és a minőség mellett az elhelyezkedés se befolyásolja, mind a négy esetben a Főváros XI. kerületében található ingatlanokat vizsgáltunk meg.

0 Tovább

Munka másik városban – Lakhatási támogatás a mobilitásért


Nagyon kevesen hagynák el otthonukat egy új munka érdekében, amelynek legtöbbször az az oka, hogy a munkavállalók nem, vagy csak nagyon drágán tudnák biztosítani a szállást az új településen. 2012. október 1-től vezették be a lakhatási támogatást, amely a lakóhelyüktől távol munkát vállalók lakhatási költségein segítene. Bár a kezdeményezés céljai támogatandók, eddig nagyon kevesen éltek a lehetőséggel, ami valószínűleg a szigorú feltételeknek is köszönhető. A kormány most ezek lazításával igyekszik még több embert bevonni a programba.

A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

0 Tovább

Lakásfókusz

blogavatar

Minden, ami a lakással, a lakhatással kapcsolatos: lakásvásárlás, lakáshitel, kilakoltatás, állami lakástámogatás, lakáspiac, lakásbiztosítás, lakásköltségek, lakásárverés, lakásállomány. Erről szól a Lakásfókusz blog, amely elemzések, hírösszefoglalók, vélemények, tanácsok formájában a lehető legtöbb szemszögből igyekszik feldolgozni a témát.

Utolsó kommentek