Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

NET: Kinek jár?

A várakozásoknak megfelelően az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő működésére vonatkozó módosításokat, így lazítottak a hiteleseket megsegítő programba történő belépés feltételein. Bár a változtatások oka, hogy még többen tudjanak élni a lehetőséggel, a célként kitűzött 25 ezer megvásárolt ingatlan még nagyon távolinak tűnik.

A NET program lényege, hogy a súlyosan eladósodott családok otthonait a Magyar Állam megvásárolja, az adós ezzel lemond tulajdonjogáról, ugyanakkor bérlőként továbbra is otthonában maradhat. Az eljárás során a hitelező elengedi a tartozás ingatlanértékesítés után fennmaradó részét. Fontos kitétel, hogy az értékesítéshez a hitelező pénzintézetnek is hozzá kell járulnia. Mivel az állam a legtöbb esetben csak a tartozás egy részét téríti meg a banknak, a hitelintézeteknek nagyobb összegű tartozás esetén nem éri meg csatlakozni a programba. Annak, aki ezen az első rostán továbbjut, még viszonylag sok feltételt kell teljesíteni a jogosultsághoz, amelyek a hitelre, az ingatlanra és az adós szociális helyzetére egyaránt vonatkoznak.

0 Tovább

Megéri az árfolyamgát?

Sokan úgy gondolják, hogy az árfolyamgát nem igazi megoldás a devizahitelesek gondjaira, csak a problémák időbeli eltolását jelenti. Ennek ellenére van olyan, aki jól járna ezzel a konstrukcióval, csak egy kis számolást igényel, hogy megtudjuk, mennyit is nyerhetünk a belépéssel. A hitelfelvétel időpontja, az árfolyam, és a gyűjtőszámlahitel futamideje egyaránt befolyásolja a megtakarítás mértékét.

A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

0 Tovább

Gyenge forintba olvadnak a milliók

Az euró és a frank árfolyama ismét rekord közeli magasságokban mozgott márciusban, és az elmúlt napokban is csak néhány forintos erősödés volt tapasztalható. Ez rossz hír a devizahiteleseknek, hiszen a gyenge forint a törlesztőrészletek további növekedését is magával hozhatja. Az árfolyamváltozás viszonylag ritkán kerül szóba a hitelválságot kiváltó tényezőként, holott ez az elsődleges oka annak, hogy ma is családok százezrei szembesülnek fizetési nehézségekkel. De mi áll a forintgyengülés hátterében? Vajon lehetne ellene tenni?

A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

0 Tovább

Ki látta a svájci frankot?

Volt deviza a lakáshitelek mögött? Az elmúlt hetekben megszaporodtak az ezt a kérdést boncolgató megszólalások, cikkek, bejegyzések. Nagyon sok téves információ kering a sajtóban, sőt még szakemberek nyilatkozataiban is, ami sokszor félrevezető lehet a pénzügyekben kevésbé járatosak számára, és valószínűleg nem segít a probléma gyors és hatékony megoldásában. Az, hogy tényleg deviza volt a hitelek mögött, nagyon egyszerűen igazolható, és kis utánajárással az is megtudható, hogy milyen forrásból származott.

A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

0 Tovább

Adósmentés: az összefogás mellett a lakosság

A lakosság közel háromnegyede olyan kormányzati adósmentő intézkedéseket támogatna, amelyek az érintettek összefogására építve egyszerre szolgálják a bajba jutott családok megsegítésének, illetve a pénzügyi stabilitás és a gazdaság megerősítésének célját – derül ki a Lakásfókusz Elemzési Központ 500 fő körében frissen végzett reprezentatív felméréséből. Az adósmentés kapcsán az egyik legfontosabb szempont a lakosság számára, hogy a programok minél szélesebb körhöz eljussanak. Az eddigi intézkedések kiterjesztése és vonzóbbá tétele lehet a megoldás.

A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

4 Tovább

Lakásfókusz

blogavatar

Minden, ami a lakással, a lakhatással kapcsolatos: lakásvásárlás, lakáshitel, kilakoltatás, állami lakástámogatás, lakáspiac, lakásbiztosítás, lakásköltségek, lakásárverés, lakásállomány. Erről szól a Lakásfókusz blog, amely elemzések, hírösszefoglalók, vélemények, tanácsok formájában a lehető legtöbb szemszögből igyekszik feldolgozni a témát.

Utolsó kommentek