Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Júliusig 3700 lakást árverezhetnek el

A Pénzügy Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közzétette a második negyedévre vonatkozó kényszerértékesítések statisztikáját. A legfrissebb adatok alapján tovább nőtt a 90 napon túli tartozással rendelkezők száma, és ezzel párhuzamosan a kényszerértékesítésre kijelölt lakások mennyisége is. A kvótát továbbra sem használják ki teljesen a végrehajtások során, a lehetséges ingatlanoknak csak 72 százaléka kerül kijelölésre.

Az idei év második negyedévében mintegy 115 ezer háztartás rendelkezik kilencven napnál túlnyúló tartozással, így ezek az ingatlanok kijelölhetővé válnak kényszerértékesítésre.  Ez a szám a különböző mentőcsomagok ellenére szinte folyamatosan emelkedett, a tavalyi év elején például még kevesebb, mint 100 ezer lakás tartozott ebbe a körbe. Ez 15 százalékos növekedést jelent.

TOVÁBB>>

 

0 Tovább

Elszabaduló ingatlanárak Németországban

Németország több városában kritikussá vált a lakáshelyzet, mivel a piac nem tudja követni a folyamatosan növekvő igényeket. Az üresen álló lakások arány mélyponton van, ami a bérleti díjak és az eladási árak rohamos növekedését eredményezte. Különösen az alacsonyabb jövedelmű családnak okozhat komoly gondot az emelkedő lakbér fizetése, de az is előfordulhat, hogy sokan nem találnak maguknak megfelelő lakást. Szakmai szervezetek azonnali beavatkozást sürgetnek.

TOVÁBB >>


0 Tovább

Így adózz az ingatlan után – Hitelelengedés

Tegnap járt le a személyi jövedelemadó bevallásának határideje magánszemélyek számára. Ahogy arról már írtunk, az összevont adóalap részét képezi az ingatlaneladásból illetve bérbeadásából származó jövedelem is. Van azonban egy olyan közvetve ingatlanból származó „bevétel” is, amelyre sokan nem is gondolnak, és kellemetlen meglepetésként éri őket, amikor kiderül, sokkal több a fizetendő adó, mint amire számítottunk.

Ez a kvázi bevétel nem más, mint az adósságelengedés. Bármennyire is meglepő, az, ha valaki engedményt kap adóssága után, jövedelemnek számít. Adószakértői oldalról logikusnak is tűnik az érvelés: Például a lakásvásárlásra felvett hitel nem jövedelem, hiszen azt vissza kell fizetni a banknak. Ha azonban ennek az összegnek egy részét elengedik, lényegében a tulajdonunkká válik, így adót is kell utána fizetni.

TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Máris döntés lesz a magáncsődről?

Már a nyári szünet előtt dönthet az Országgyűlés a magáncsőd bevezetéséről. Bár a múlt héten még úgy nyilatkozott a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, hogy idén már biztos nem kerül bevezetésre a magáncsőd, a KDNP elkészítette az erről szóló tervezetet. 

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a magáncsőd bevezetése még hosszas előkészítést igényel, a Nemzeti Bank szerint már akár az Országgyűlés nyári szünete előtt döntés születhet a témában. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy csak a jövő év elejétől lépjen hatályba a törvény

TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Irány a Balaton! Élénkül a nyaralópiac

A válság kitörése óta nem sokat lehetett hallani a nyaralók piacáról, vagy ha mégis, akkor általában negatív megközelítésben. Ez nem is meglepő, hiszen mostanában a szokásosnál is kevesebbnek adatik meg, hogy üdülőház vásárlására vállalkozzon, akinek pedig már volt, az ezeknek az ingatlanoknak az értékesítésével próbált plusz bevételhez jutni, például a lakáshitel törlesztéséhez. A legfrissebb adatok viszont mintha némi élénkülést mutatnának.

TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Lakásfókusz

blogavatar

Minden, ami a lakással, a lakhatással kapcsolatos: lakásvásárlás, lakáshitel, kilakoltatás, állami lakástámogatás, lakáspiac, lakásbiztosítás, lakásköltségek, lakásárverés, lakásállomány. Erről szól a Lakásfókusz blog, amely elemzések, hírösszefoglalók, vélemények, tanácsok formájában a lehető legtöbb szemszögből igyekszik feldolgozni a témát.

Utolsó kommentek