Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Minden második szocpolt igénylő használt lakást venne

A szocpolt igénylők 80 százaléka használt lakásra költené a támogatást – ha lenne rá lehetőség. A Lakásfókusz által készített online felmérés szerint a megkérdezettek fele használt lakást vásárolna, 30 százaléka pedig a már meglévő ingatlanát bővítené. Csak minden ötödik válaszadó venne vagy építene új lakást. A jelenlegi szocpol szabályok viszont csak utóbbit teszik lehetővé, és elképzelhető hogy a tervezett módosítások után sem vezetnék be a félszocpolt.

TOVÁBB>>

0 Tovább

Így adózz az ingatlan vásárlásakor

A lakásvásárláskor a vételár mellett számos olyan költség jelentkezik, amellyel első körben sokan nem számolnak, holott komoly pluszkiadást is jelenthet. Ilyen a megvásárolt ingatlan után fizetendő illeték is, amely sokszázezres tétel is lehet. Az lakással kapcsolatos adózással foglalkozó sorozatunk következő elemeként a vásárláskor megfizetendő illetéket vizsgáljuk meg.

 TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Irány a Balaton! Élénkül a nyaralópiac

A válság kitörése óta nem sokat lehetett hallani a nyaralók piacáról, vagy ha mégis, akkor általában negatív megközelítésben. Ez nem is meglepő, hiszen mostanában a szokásosnál is kevesebbnek adatik meg, hogy üdülőház vásárlására vállalkozzon, akinek pedig már volt, az ezeknek az ingatlanoknak az értékesítésével próbált plusz bevételhez jutni, például a lakáshitel törlesztéséhez. A legfrissebb adatok viszont mintha némi élénkülést mutatnának.

TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Bérlakás vagy saját tulajdon - mi éri meg jobban?

Mivel Magyarországon európai viszonylatban rendkívül alacsony a bérlakások száma, az önkormányzati bérlakásokból pedig egyre kevesebb van, és rendkívül nehéz bejutni, annak, akinek nem áll rendelkezésre a kezdőtőke, két lehetőséggel élhet: Vagy a privát piacról bérel lakást, vagy belevág a vásárlásba egy hitellel. Kiszámoltuk, hogy melyikkel jár jobban.

A vizsgálathoz megnéztük az aktuális ingatlanhirdetésekben, mennyibe kerül egy kisebb (45m2), és egy közepes méretű (69m2) lakás vételára, és mennyibe kerül egy ezekhez hasonló adottságú lakás bérlése. Annak érdekében, hogy az árakat a méret és a minőség mellett az elhelyezkedés se befolyásolja, mind a négy esetben a Főváros XI. kerületében található ingatlanokat vizsgáltunk meg.

0 Tovább

Az állam fizetheti vissza a lakáshitelt


lakásfókusz az állam fizetheti vissza a hiteltKi lehet fizettetni az állammal a lakáshitel egy részét – ez sajnos nem egy újabb állami mankó a fizetési nehézségekkel küzdő devizahitelesek megsegítésére, viszont egy olyan megoldás, amellyel százezreket spórolhat az, aki most kíván hitel segítségével ingatlant vásárolni. Ezt a konstrukciót lakástakaréknak hívják, bejegyzésünkben pedig leírjuk, hogyan is működik.

A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

1 Tovább
«
12

Lakásfókusz

blogavatar

Minden, ami a lakással, a lakhatással kapcsolatos: lakásvásárlás, lakáshitel, kilakoltatás, állami lakástámogatás, lakáspiac, lakásbiztosítás, lakásköltségek, lakásárverés, lakásállomány. Erről szól a Lakásfókusz blog, amely elemzések, hírösszefoglalók, vélemények, tanácsok formájában a lehető legtöbb szemszögből igyekszik feldolgozni a témát.

Utolsó kommentek