Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Erőre kap az ingatlanpiac?

Nincs új a nap alatt: továbbra sincs áttörés a hazai ingatlanpiacon. Ezt támasztja alá az OTP Jelzálogbank által készített Lakóingatlan Értéktérkép is. A forgalom inkább stagnál, mint növekszik, az árak pedig tovább csökkentek. A forgalom egyre nagyobb hányada zajlik Budapesten és a nagyobb városokban, vidéken viszont egyre eladhatatlanabbá válnak az lakások. Részben ez okozza, hogy a piac egyre inkább a lakások felé tolódik el a családi házakkal szemben.

Az OTP Jelzálogbank elemzése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisára épít, és a megvalósult ingatlanértékesítéseket veszi figyelembe. A most kiadott anyag a 2012-es forgalom alakulását vette górcső alá.

TOVÁBB >>

0 Tovább

Így adózz az ingatlan vásárlásakor

A lakásvásárláskor a vételár mellett számos olyan költség jelentkezik, amellyel első körben sokan nem számolnak, holott komoly pluszkiadást is jelenthet. Ilyen a megvásárolt ingatlan után fizetendő illeték is, amely sokszázezres tétel is lehet. Az lakással kapcsolatos adózással foglalkozó sorozatunk következő elemeként a vásárláskor megfizetendő illetéket vizsgáljuk meg.

 TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Négy évet kell várni a felújítási programra?

Minél közelebb kerülünk 2014 tavaszához, annál intenzívebb a pártok egymásra licitálása. Miután az ellenzéki oldalon felmerült a lakások felújításának és energetikai korszerűsítésének kérdése, a kormánynak is lépnie kellett. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint egy több mint 2 millió családi ház korszerűsítését lehetővé tevő, EU-s finanszírozású program kezdődik. 2017-ben.

A probléma megoldása tehát a következő kormányra, sőt, még inkább az azt követőre marad. Holott mind ingatlanos, mind pénzügyes körökben egyre többen hangoztatják, hogy az egyik legsürgetőbb kérdés a hazai ingatlanállomány megújítása, és energetikai korszerűsítése lenne.

TOVÁBB >>

 

0 Tovább

Júliusig 3700 lakást árverezhetnek el

A Pénzügy Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közzétette a második negyedévre vonatkozó kényszerértékesítések statisztikáját. A legfrissebb adatok alapján tovább nőtt a 90 napon túli tartozással rendelkezők száma, és ezzel párhuzamosan a kényszerértékesítésre kijelölt lakások mennyisége is. A kvótát továbbra sem használják ki teljesen a végrehajtások során, a lehetséges ingatlanoknak csak 72 százaléka kerül kijelölésre.

Az idei év második negyedévében mintegy 115 ezer háztartás rendelkezik kilencven napnál túlnyúló tartozással, így ezek az ingatlanok kijelölhetővé válnak kényszerértékesítésre.  Ez a szám a különböző mentőcsomagok ellenére szinte folyamatosan emelkedett, a tavalyi év elején például még kevesebb, mint 100 ezer lakás tartozott ebbe a körbe. Ez 15 százalékos növekedést jelent.

TOVÁBB>>

 

0 Tovább

Elszabaduló ingatlanárak Németországban

Németország több városában kritikussá vált a lakáshelyzet, mivel a piac nem tudja követni a folyamatosan növekvő igényeket. Az üresen álló lakások arány mélyponton van, ami a bérleti díjak és az eladási árak rohamos növekedését eredményezte. Különösen az alacsonyabb jövedelmű családnak okozhat komoly gondot az emelkedő lakbér fizetése, de az is előfordulhat, hogy sokan nem találnak maguknak megfelelő lakást. Szakmai szervezetek azonnali beavatkozást sürgetnek.

TOVÁBB >>


0 Tovább

Lakásfókusz

blogavatar

Minden, ami a lakással, a lakhatással kapcsolatos: lakásvásárlás, lakáshitel, kilakoltatás, állami lakástámogatás, lakáspiac, lakásbiztosítás, lakásköltségek, lakásárverés, lakásállomány. Erről szól a Lakásfókusz blog, amely elemzések, hírösszefoglalók, vélemények, tanácsok formájában a lehető legtöbb szemszögből igyekszik feldolgozni a témát.

Utolsó kommentek