Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így adózz az ingatlan után – SZJA

szesen közeleg a személyi-jövedelemadó bevallásának határideje magánszemélyek számára. Május 21-ig kell benyújtani adóbevallásunkat az adóhatóság részére, vagyis éppen egy hét áll még rendelkezésünkre. Az nyomtatvány kitöltésekor figyelembe kell venni azt is, ha valakinek az ingatlan értékesítéséből vagy bérbeadásából van jövedelme. De pontosan mi után, és mennyit kell adóznunk?

Ingatlanértékesítés után abban az esetben kell adót fizetni, ha a lakást az elmúlt 5 évben vettük. Bár első hallásra bonyolultnak tűnik annak meghatározása, hogy mennyit kell fizetnünk, valójában egyszerűen kiszámolható. Az adóalap az egykori vételár és az eladási ár közötti különbség. Minél több idő telt el a vásárlás és az eladás között, annál kevesebbet kell fizetni. Egy éven belül még az teljes árkülönbözet után számolják az adót, 5 év elteltével azonban csak a különbség 30%-a lesz az adóalap.

TOVÁBB >>

0 Tovább

Folytatódó lejtmenet a lakáspiacon

Az elmúlt héten megjelent a KSH 2012-re vonatkozó lakásárindexe, és a legtöbb ingatlanközvetítő is kiadta tavalyi évet lezáró jelentéseit. Az anyagok jól tükrözik a lakáspiac főbb trendjeit: tovább csökken az építések és eladások száma, ami az árak visszaesését eredményezte. A kereslet egyre inkább a kisebb és olcsóbb lakások irányába tolódik el. A piac ennek ellenére optimista, és a változó lakástámogatási rendszertől a kereslet növekedését várja.

A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

0 Tovább

Új élet külföldön? Mi lesz a lakással?

Fogy a magyar! Nem is annyira lélekszámban, hanem a Magyarországon tartózkodók mennyiségét tekintve. Egyre több fiatal, sőt, akár idősebb is a külföldi munkavállalás mellett dönt. Természetesen az elvándorlásnak is vannak ingatlanpiaci következményei. A költözőnek el kell döntenie, hogy mit kezd hátrahagyott lakásával, és az új országban is a biztos lakóhely megszerzése az egyik legelső kihívás amivel meg kell küzdeni.

A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

1 Tovább

Mikor adjuk el a házat? – angol tudósok kiszámolták

Lakásfókusz lakáseladásAz angolok híresen sok döntésüket alapozzák statisztikai megfigyelésekre, és az azokból levont következtetésekre. Nem véletlen, hogy a sportfogadás mögé felsorakoztatott elemzői szakirodalom valójában legalább akkora biznisz a szigetországban, mint maga a sportfogadás. Természetesen az "angol tudósok" az ingatlanpiacon is bírnak jó néhány megfigyeléssel.


A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

0 Tovább

Nyomortanyából luxusvilla: az ingatlaneladás fortélyai

lakásfókusz az ingatlaneladás rejtélyei

Az egyik serpenyőben sok százezer eladó ház és lakás, a másikban néhány tízezer vevő, aki tisztában van ezzel, és nem fél kihasználni helyzeti előnyét. Hogyan tegyük mégis kívánatossá lakásunkat, még ha tucatkégliről van is szó? Tippek, tanácsok kezdőknek és haladóknak…

A teljes cikket elolvashatod a Lakásfókusz oldalán.

1 Tovább

Lakásfókusz

blogavatar

Minden, ami a lakással, a lakhatással kapcsolatos: lakásvásárlás, lakáshitel, kilakoltatás, állami lakástámogatás, lakáspiac, lakásbiztosítás, lakásköltségek, lakásárverés, lakásállomány. Erről szól a Lakásfókusz blog, amely elemzések, hírösszefoglalók, vélemények, tanácsok formájában a lehető legtöbb szemszögből igyekszik feldolgozni a témát.

Utolsó kommentek